Expositie

Rob Koedijk

1 maart – 1 mei 2024

 

Vanaf 1 maart 2024 presenteren we met trots de nieuwste expositie van Rob Koedijk. Na zijn afstuderen aan de Kunstacademie A.K.I. in Enschede heeft Rob een opmerkelijke transformatie doorgemaakt, evoluerend van interieur- en architectonisch ontwerper naar een beeldend kunstenaar van betekenis. Geïnspireerd door de minimalisme-beweging in architectuur, geïnspireerd door meesters als Mies van der Rohe en Corbusier, en aangemoedigd door de befaamde kunstschilder Gerriet Postma, heeft Rob zijn eigen stem gevonden in lyrische en expressieve kunst.

Het gebruik van kleur weerspiegelt de stemming: enthousiasme, vrolijkheid , ingetogen en trieste momenten zijn duidelijk zichtbaar. Interesse in verschillende materialen en technieken, dwingen hem om uitdagingen aan te gaan en al zoekend een eigen handschrift te ontwikkelen. De afwisseling van expressief abstracte werken en het strakke gebruik van een lijnenspel, zijn kenmerkend voor zijn werk. Recentelijk heeft hij zijn artistieke horizon verbreed door te experimenteren met schilderen op glas en het gebruik van epoxy, wat intrigerende eindresultaten oplevert.

Rob Koedijk 120 x 120 cm in zwarte baklijst

Olga Talsma, portretten van vrouwen uit Iran

Vanaf 1 november tot 25 februari 2024.

Op zondagmiddag 25 februari van 13:00u tot 16:00u is er een feestelijke eindexpostitie van het werk van Olga Talsma. Naast de bestaande schilderijen en beelden zullen er ook nieuwe stukken getoond worden. De entree is vrij.

Uitnodiging Feestelijke afsluiting expo Olga Talsma
Vrijdag 8 december is er in KunstCafé Appelscha aandacht voor Amnesty. We roepen iedereen op te komen en brengen te schrijven tegen onrecht omringt door de schilderijen van Olga. Voor mensen die onterecht vastzitten of bedreigd en gemarteld worden omdat ze opkomen voor hun rechten. Wethouder Jelke de Boer is aanwezig en schrijft om half 2 de eerste brief.
Armita Garawand, portret door Olga Talsma

Beeldend kunstenaar Olga Talsma is geboren en getogen op Schiermonnikoog. Ze woont nu in Drenthe, omringd door de natuur die ook in haar werk terugkomt. Door haar persoonlijke betrokkenheid met de dappere vrouwen in Iran zet ze zich in voor ‘Woman Life Freedom’.

“Het wordt tijd dat vrouwen over de hele wereld voor elkaar opkomen voor vrijheid en tegen onderdrukking. Ook hier in Nederland. Vrouwen die vrij kunnen denken, bewegen en praten ervan bewust maken dat vrijheid niet vanzelfsprekend is, want juist zij kunnen een stem zijn voor de onderdrukte vrouwen die dit niet kunnen.”

Al 43 jaar worden de vrouwen onderdrukt en gesluierd in Iran. Na de dood van Masha Amini door mishandeling omdat ze haar hoofddoek niet goed had zitten, gaan mensen daar massaal de straat op. Vrouwen doen hun hoofddoek af en verbranden deze met gevaar voor eigen leven. De vrouwelijke portretten, waaronder vrouwen uit Iran, zijn gemaakt met behulp materialen uit de natuur waarmee ze een verband legt tussen haar eigen verbondenheid met vrijheid en het symboliseren van echte vrijheid. De Iraanse jonge vrouwen zijn een voorbeeld voor alle vrouwen in de wereld. Het is inspirerend te zien dat zij niet bang zijn om te strijden.

Alleen als jij en iedereen die in deze vrijheid gelooft deze krachtige gedachte steunt kan dit gaan lukken! Kom op voor jezelf, maar ook voor andere vrouwen en geloof in de kracht van de vrouw.

Mahsa Amini geportretteerd door Olga Talsma
De opbrengst bij verkoop van deze portretten wordt gebruikt voor nieuw werk en projecten ten behoeve van ‘Woman life freedom’.
Biografie Olga Talsma

Regina Wieling en Reinoud Kuipers

1 oktober tot 1 november 2023

Ontdek een boeiende duo-expositie! Reinoud Kuipers, ooit graficus en nu een gepassioneerd schilder van landschappen, en Regina Wieling, een viltkunstenares met een scherp oog voor texturen en creativiteit, bundelen hun krachten in deze unieke tentoonstelling.

Reinoud Kuipers neemt je mee op een reis door prachtige landschappen met een bijzondere nadruk op textuur en kleur. Regina Wieling, een meester in het werken met vilt, betovert je met haar viltcreaties. Haar talent als coupeuse en haar liefde voor experimenteren met materialen resulteren in unieke kledingstukken, sieraden en objecten. Kom en bewonder haar ontwerpen die tot stand zijn gekomen door passie en vakmanschap.

expositie Regina Wieling en Reinoud Kuipers

Overzichtstentoonstelling Kunstroute Ooststellingwerf met muziek van Het Smeilorkest

Op zaterdag en zondag 2 en 3 september nemen wij weer deel aan de Kunstroute Ooststellingwerf. Het thema dit jaar is ‘Veerkracht’. De Kunstroute wordt officieel geopend op vrijdag 1 september om 16.00 uur in ons Kunstcafe aan de Van der Emstweg 85 te Appelscha. De opening wordt opgeluisterd met livemuziek van het Smeilorkest Appelscha. Het Smeilorkest is een dweilband bestaand uit leden van de muziekvereniging Laudando te Appelscha.

Hieronder laten wij alvast een willekeurige selectie zien van de kunst die in deze overzichtstentoonstelling te zien zal zijn.

De galerie is ook op zaterdag en zondagmiddag open voor bezoekers tussen 13.00 en 17.00 uur.

Rosalynn Tukker

Rosalynn Tukker is nog geen 17 jaar en maakt nu al kunstwerken van niveau. Haar fantasievolle werk doet denken aan Frida Kahlo, die ook haar eigen ervaringen op doek zette. 

Inge Scholte

Als kind was ik altijd aan het tekenen, schilderen en zingen. De mogelijkheid om mij creatief te kunnen uiten is erg belangrijk voor mij. Als ik mij niet kan uiten op deze creatieve manier dan wordt mijn ziel onrustig. Gedurende mijn leven was het echter nodig mijn zakelijke carriere op te bouwen en gelukkig was dit ook succesvol. Nu is het tijd om te kijken waar mijn creatieve carriere me gaat brengen.

Lees verder

Soulmates schilderij door Rob Scholte

Nanny Brander

De gehele maand juli is er een nieuwe expositie van Nanny Brander te bezichtigen in het Kunstcafe. Ze exposeert met natuurfoto’s en bewerkte foto’s waarvan het ware object haast niet meer te ontcijferen is. Een bijzonder gezicht om te zien en zeker een kijkje waard. 

Nanny Brander, foto ijs
Expositie en workshops In je element

In je element

17 juni t/m 2 juli

In je element is een thema dat organisch is ontstaan. Anne Spaa verzamelde zonder specifieke intentie het werk van een aantal engelse kunstenaars waar ze ooit iets mee wilde.  Na een bezoek aan het Kunstcafe Appelscha viel het kwartje: Het werk moest hier maar samen komen. Aan het randje van het Drents-Friese Woud, waar mensen komen om te genieten van de natuur. Mensen zijn hier dan ook in hun element, tijdens een wandeling of een fietstocht. 

Van het een kwam het ander. Het werk van lokale Nederlands kunstenaars werd toegevoegd en het werd duidelijk dat het niet alleen bij kijken moest blijven: in je element zijn is natuurlijk een beleving van het hele lijf. 

Zie hier, na een jaar van voorbereiding, de tentoonstelling in het zonnige café. Geniet van het werk, en de activiteiten. En vergeet niet: Al het werk is te koop.

Neem voor vragen over de tentoonstelling, kunstwerken of workshops contact op met Anne Spaa. Anne is ook aanwezig bij de activiteiten en tijdens de openingstijden van de tentoonstelling.

Do: 14:00 – 19:00 uur
Vrij t/m zo: 13:00 – 18:00 uur

Lees meer over de exposanten

Graham Davey

Graham Davey

Houtbewerking speelt een belangrijke rol in het leven van Graham Davey. Geboren en getogen in het westelijke puntje van Cornwall, waar hij met hoge precisie holle vormen uit voornamelijk lokaal (gevonden) hout draait. 

Liesbeth de Groot de Leeuw

Liesbeth de Groot de Leeuw

Liesbeth de Groot de Leeuw specialiseert in fotografie, en is sinds kort aan het experimenteren met haar kunst in de ruimte. Met een fascinatie voor bomen legt zij deze op uitdagende wijze vast.

Stephen Brown

Stephen Brown

Stephen Brown is een ambachtelijke pottenbakker uit Newcastle upon Tyne, UK. Het werk dat hier te zien is is afgebakken met de ‘raku’ techniek. De uitkomst is een fascinerend samenspel van kleuren gevormd door vuur en klei.

Antoinette Vunderink

Antoinette Vunderink

Antoinette Vunderink woont en werkt in Apeldoorn. In het drietal van schilderingen brengt zij het leven bij de zee in beeld. Vergezichten, luchten en boten krijgt zij op een prachtige manier op het doek.  

Giles Gilbert

Giles Gilbert

Giles Gilbert heeft een ultieme fascinatie voor de zee. Geboren en getogen Cornish (St. Ives, Cornwall). Hij roeit met een open bootje naar rotspartijen rondom ‘Penwith’ (het meest Westelijke puntje van Cornwall). De rotsen fotografeert hij en zet deze vervolgens om tot een digitale lijntekening.