Nanny Brander

De gehele maand juli is er een nieuwe expositie van Nanny Brander te bezichtigen in het Kunstcafe. Ze exposeert met natuurfoto’s en bewerkte foto’s waarvan het ware object haast niet meer te ontcijferen is. Een bijzonder gezicht om te zien en zeker een kijkje waard.  Zelf zegt ze hierover:

Mijn naam is Nanny Brander. Mijn wieg stond in Amsterdam, waar ik 3 juni 1949 het levenslicht zag. In de barre winter van 1978-1979 ben ik verhuisd naar Friesland; dat was een aparte ervaring! Sinds 1997 woon ik in Appelscha. Ik fotografeer met tussenpozen sinds 1982, eerst met een analoge spiegelreflex camera, daarna digitaal.

Nanny Brander Compagnonsbos Ravenswoud smeltend ijs op bladeren_jan. 2018
Mijn interesse was al jong gewekt, toen ik met mijn vader achterop de fiets naar het Amsterdamse Bos ging. In de jaren ’40 tot en met ’70 maakte Wim Brander foto’s en films over het natuurleven aldaar. Ik mocht vaak mee, als hij vroeg op pad ging om ergens een bijzondere vogel of een nest hoog in een boom te filmen. Dit alles in opdracht van de ‘Stichting Vrienden van Het Amsterdamse Bos’. Mijn vader heeft mij de liefde voor de natuur doorgegeven. Mijn onderwerpen bestaan dan ook veelal uit landschappen, detailfoto’s, bomen en lichtval. Ook ben ik daartoe geschikte foto’s gaan bewerken in een fotoprogramma op de computer. Hierbij kunnen verrassende effecten ontstaan. Deze beelden heb ik geïntegreerd in de video.

Omdat mijn vader mijn inspiratiebron is geweest, hierbij als eerbetoon een fotootje van hem in actie.
Eerder heb ik geëxposeerd in Veenhuizen, het WZA te Assen, het Buitencentrum van Staatsbosbeheer en samen met de kunstgroep ‘de Appelschaere’ in het museum Heerenveen en tijdens de Kunstroutes van Ooststellingwerf.

Het is leuk om nu de gelegenheid te krijgen om in eigen dorp, in het Kunstcafé, mijn foto’s en een diapresentatie op scherm te laten zien.

Vader van Nanny Brander aan het fotograferen.