Wat gaan we doen?

We gaan ansichtkaarten ontwerpen en afdrukken met 2 verschillende technieken.

  1. Hoogdruk is het afdrukken van de stukken linoleum die niet weggehaald zijn. Wat weg gegutst is blijft wit, waar de inkt wel op komt, de hoge stukken, wordt zwart, dit wordt ook wel reliëf print genoemd.
  1. Bij diepdruk duw je de inkt in de groeven, die je gekrast hebt, men noemt dit ook wel droge naald bij etsen.
  • We werken in gebruikte drinkpakken met een aluminium laagje, recycling!
  • In het cursusgeld is een guts setje, linoleum en 8 ansichtkaarten inbegrepen.
  • Zodra de werken klaar zijn, drukken we ze af op drukpers, waarna het resultaat direct te bewonderen is.Het is mogelijk om verder te gutsen, of meerdere afdrukken te maken. De inkt moet een paar dagen drogen.
  • Het scheelt enorm veel tijd als u als cursist enkele schetsen klaar heeft om over te zetten op de linoleum, met hulp van carbonpapier.
  • De afdruk is in spiegelbeeld, daar moet je met het ontwerp al rekening mee houden.
  • Het formaat van de ansichtkaarten is 10 cm. x 14 cm.
  • Op de laatste bijeenkomst spreken we af in het Kunstcafe. Hier kunnen we elkaars werk bekijken en ik zal over mijn eigen werk vertellen.

Meer over de Anne

Anne Brouwer is afgestudeerd graficus aan de kunstacademie C. Huygens in Kampen. Zelf zeg ze hierover:

“In 1998 heb ik gekozen voor deze academie omdat de sfeer mij aansprak. Ik kreeg hier vanaf de eerste dag een vertrouwd gevoel, en dat heeft mij al die tijd de ruimte te gegeven om te onderzoeken hoe ik met mijn werk om moest gaan. Ik kreeg een ruimte voor mij alleen, waardoor ik ongestoord mijn eigen ding kon doen. Zo werk ik tegenwoordig nog steeds het liefst, alleen in mijn atelier in Donkerbroek.

Op de kunstacademie heb ik les gekregen in alle grafische technieken, en ik kwam op mijn plek.

Vooral het gutsen sprak mij aan, het zwart-witte vlak, linoleum, het in spiegelbeeld denken en de ambacht hebben mij nog steeds in de greep.”